‘Leegloop bij KPMG’

Bij KPMG zou sprake zijn van een leegloop. Tientallen accountants, adviseurs en grote klanten stappen over naar de concurrentie of dreigen dat te doen. Dat bericht De Telegraaf vandaag op basis van ingewijden.

Bronnen zeggen tegen de krant dat de situatie bij KPMG Nederland zo nijpend is dat de hand moet worden opgehouden bij moeder KPMG International om een reorganisatie te kunnen financieren. Er zouden plannen in de maak zijn om het mes te zetten in regiokantoren en ondersteunend personeel. Deze reorganisatie zou KPMG miljoenen kosten.

Een woordvoerder van KPMG verzet zich tegen het beeld dat er sprake is van een leegloop. Er zouden onlangs ‘slechts’ vijftien partners vertrokken zijn. KPMG bevestigt wel dat het kampt met een lager marktaandeel en lagere marges.

In een reactie op de berichtgeving in de Telegraaf zegt bestuursvoorzitter Jan Hommen van KPMG Nederland: ‘De verplichte kantoorrotatie in Nederland heeft geleid tot extra kosten, veel dubbel werk en hoge werkdruk onder het personeel van de accountantskantoren. Gegeven het grote marktaandeel van KPMG, bij de grote beursgenoteerde ondernemingen heeft de rotatie, zoals verwacht, geleid tot een kleiner marktaandeel en lagere marges. KPMG Nederland heeft aangekondigd de komende drie jaar €24 miljoen extra te investeren in kwaliteit en training en opleiding. Daarnaast wordt extra geïnvesteerd in verbetering van processen, systemen, tooling en overnames. De focus op kwaliteit heeft ook gevolgen voor de samenstelling van onze partnergoep, waarin we ruimte maken voor nieuwe toetreders. Onze plannen zijn gericht op het leggen van een solide fundament waarop KPMG toekomstige groei kan realiseren en weer de norm in de sector kan worden.’ 

Gerelateerde artikelen