‘Ledenraad pijnpunt in nieuwe governance NBA’

Op de website van de NBA zijn de eerste reacties op de plannen voor een nieuw NBA-governance-model gepubliceerd. BDO laat weten de voorstellen rondom het maatschappelijk forum erg mager te vinden en dat de ledenraad verplicht advies moet uitbrengen. De Ledengroep Accountants in Business vindt de ledenraad ‘het pijnpunt’ in de nieuwe governance. Carel Verdiesen wil dat de ledenraad een werkbaarder takenpakket krijgt.

BDO

BDO laat weten dat de adviserende rol van de ledenraad richting bestuur en ALV onvoldoende wordt teruggevonden in de taken van de ledenraad zoals deze blijken uit de Verordening op de ledenraad. BDO pleit ervoor dat de ledenraad verplicht advies uitbrengt over alle daarin genoemde onderwerpen. “Dit is met name relevant voor bijvoorbeeld de tijdens de ALV te behandelen ontwerp-verordeningen. Vanwege het draagvlak binnen de beroepsgroep is advies van een ledenraad ook relevant over bijvoorbeeld Nadere Voorschriften, (verplichte) PE-onderwerpen etc. Tevens vinden wij dat de ledenraad (verplicht) advies moet uitbrengen over de uitoefening van toezicht op het bestuur van de NBA,” aldus BDO. Verder noemt BDO de voorstellen rondom het maatschappelijk forum “erg mager” en kunnen de voorgestelde profielen voor bestuurders aangescherpt worden. Tot slot is BDO van mening dat er weinig voorstellen worden gedaan over de ledenstructuur. “Wij zijn van mening dat hiermee onvoldoende oog is voor de onvrede die er binnen de diverse leden en ledengroepen heerst. Immers, niet ieder lid/iedere ledengroep vindt zich voldoende gehoord en vertegenwoordigd in de NBA.”

Ledengroep Accountants in Business

De Ledengroep Accountants in Business kraakt ook een kritische noot over de rol van de ledenraad in de nieuwe plannen: “De door u voorgestelde ledenraad adviseert over dezelfde zaken waar de ALV al sinds jaar en dag over besluit zonder advies. De invloed van de leden verbetert door dit voorstel naar onze mening niet of nauwelijks. De leden kunnen grotere aantallen bestuurders kiezen maar hebben verder geen invloed op de opinievorming of de strategie. Als ledengroep ervaren wij nu al dat onze ideeën en adviezen op bestuurlijk niveau niet of nauwelijks worden gehoord. Een recent voorbeeld is de beroepseed die op heel andere wijze bij onze leden zal moeten worden afgenomen dan bij leden die in het extern beroep werken. Hiermee is tot op heden niet of nauwelijks rekening gehouden. (…) De ledenraad is wat ons betreft het pijnpunt in de nieuwe governance. Dit nieuwe gremium is naar onze mening totaal overbodig en heeft een grote overlap met de taken van de wettelijk geregelde ledengroepen. Deze ledengroepen blijven immers in de huidige governance bestaan. Nu de voorgestelde ledenraad een grote overlap heeft met de wettelijke taak van ledengroepen waaronder de adviesfunctie, ligt het voor de hand om het lidmaatschap van het bestuur van de ledengroepen en de ledenraad te combineren zeker omdat de ledengroepbesturen worden gekozen door de leden uit de desbetreffende ledengroep.”

Carel Verdiesen

In zijn reactie op de governanceplannen van de NBA zegt Carel Verdiesen over de ledenraad onder meer: “De ledenraad lijkt te zorgen voor een getrapte vertegenwoordiging van de diverse leden in de governance. Toch is de invulling hiervan niet optimaal door de plaatsing in de structuur, de bemensing en de taken die het krijgt toebedeeld. (…) Toch is een ledenraad een goed idee om de slagkracht van het bestuur te verhogen. Ik adviseer echter de NBA om de governance te gebruiken om een paar fatal flaws in de huidige governance recht te trekken en de ledenraad een meer werkbaar takenpakket en betere bemensing te geven.”

  • Reactie BDO
  • Reactie Ledengroep Accountants in Business
  • Reactie Carel Verdiesen 
  • Gerelateerde artikelen