Lat-relatie van de accountant kan onder woon-werkverkeer vallen

Hof geeft richtlijnen voor fiscale vrijstelling onregelmatige bezoekjes.

Wettelijk is niet bepaald wat onder woon-werkverkeer moet worden verstaan. Maar de rechtspraak heeft duidelijk gemaakt dat het hierbij gaat om reizen zijn tussen de woon- of verblijfplaats en het werk binnen een periode van 24 uur.

Dat blijkt uit een zaak van een werknemer die met de auto van de zaak van zijn woning naar het werk ging en terug. Ook kwam het voor dat de man naar zijn werk reisde en ’s avonds vanuit het werk rechtstreeks naar zijn vriendin reisde. Ook bracht hij het weekend vaak door bij zijn vriendin.

Aan de rechter om te bepalen of die tripjes naar de vriendin vallen onder een verblijfplaats, zoals bedoeld bij het begrip woon-werkverkeer. Legde de man meer dan vijfhonderd kilometers privé af, dan gold een fiscale bijtelling. Vallen de bezoekjes aan zijn vriendin ook onder woon-werkverkeer, dan blijft de man onder de limiet van vijfhonderd privé

Volgens het Hof is een verblijfplaats een plaats die ter beschikking staat en waar een werknemer in kwestie regelmatig verblijft. In hoeverre een verblijf bij de vriendin regelmatig is, moet blijken uit de feiten en omstandigheden. In het geval van de onderhavige rechtszaak was er inderdaad sprake van een verblijfplaats. In vijf maanden reisde de man negentien keer van of naar zijn vriendin.

Dat dit niet volgens een vast patroon gebeurde, doet volgens de rechters niet ter zake. Evenmin het feit dat vanwege co-ouderschap soms minder gereisd kon worden dan gewenst. Verder was van belang dat het reispatroon in de jaren erna werd voortgezet. De werknemer trok in dit geval aan het langste eind.

Verplichte CO2-registratie voor bedrijven komt dichterbij

Gerelateerde artikelen