Kwartiermakers hekelen cultuur accountancy

Kwaliteitsindicatoren zijn moeizaam opvraagbaar en data over het vak zijn schaars.

In de cultuur van accountantsorganisaties ligt de oorzaak van veel problemen die binnen de sector hebben gespeeld. Dat stelden de beide Kwartiermakers Toekomst Accountancysector tijdens een recent webinar van de NBA.

Maar cultuur is volgens de kwartiermakers ook de sleutel naar toekomstig succes, voegden de kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn eraan toe. De wil om te veranderen moet vanuit de sector zelf komen, dus niet alleen op verzoek van de overheid. “De intrinsieke motivatie in de sector kan het vliegwiel zijn om te zorgen dat er geen ingrijpen komt via wetgeving”, aldus De Vries.

De kwartiermakers stelden het opmerkelijk te vinden dat er zo weinig cijfers beschikbaar zijn over het beroep accountant. “En dat voor een sector die zo gericht is op het verwerken van cijfermatige informatie.” Het opleveren van audit quality indicators (AQI’s) lukt bij kleine kantoren beter dan bij de grote, melden de kwartiermakers.

De kwartiermakers voeren verschillende onderzoeken uit naar structuurmodellen voor de openbare praktijk. Deze zomer wordt de uitkomst verwacht van het onderzoek naar audit only-oplossingen. Er loopt een experiment met het intermediairmodel, waarbij een intermediair op belangrijke controlemomenten meekijkt met de controlerend accountant. Deze intermediair heeft geen vetorecht, maar kan wel kritische vragen stellen. Onderzoek naar de joint audit is eind vorig jaar afgerond.

De kwartiermakers zijn twee jaar geleden aangesteld door de minister van Financiën. Dit in reactie op het eindrapport van de Commissie toekomst accountancysector (CTA). De minister heeft op basis van het CTA-rapport een reeks kabinetsmaatregelen aangekondigd. De beide kwartiermakers zorgen tot eind volgend jaar voor uitvoering en opvolging van deze maatregelen.

Gerelateerde artikelen