KVK: Steeds meer vrouwen ondernemen

Kamer van Koophandel telt bijna 150.000 vrouwelijke ondernemers erbij in vijf jaar tijd.

Nederland telt steeds meer vrouwelijke ondernemers. Volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) is hun aantal inmiddels gestegen tot bijna 668.000, van een kleine 520.000 vijf jaar terug. Hiermee is hun aandeel ten opzichte van mannelijke ondernemers gegroeid van 35% naar 37%. Vrouwelijke ondernemers zijn volgens de cijfers uit het Handelsregister vooral actief in de zakelijke dienstverlening. Daarnaast ondernemen vrouwen van oudsher veel in bijvoorbeeld de persoonlijke dienstverlening.

Leeftijd, sector en regio
Josette Dijkhuizen, hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling aan de Maastricht School of Management brengt enige nuance in deze cijfers: ”Nog steeds is het beeld dat vrouwen alleen werkzaam zijn in de sector ‘persoonlijke dienstverlening’, zoals schoonheidsverzorging en haarverzorging, maar binnen de gehele groep van vrouwelijke ondernemers is er maar 12 procent van hen in deze sector actief."

Omdat het maandag Internationale Vrouwendag is, besteedt de KVK extra aandacht aan vrouwelijk ondernemerschap in Nederland. Uit de analyse komen meer wetenswaardigheden naar voren. Zo starten de meeste vrouwen een onderneming in Noord-Holland en zijn jongere starters doorgaans minder vaak vrouw. In de groep startende ondernemers tot 19 jaar is maar ruim een kwart vrouw. Ter vergelijking: in de leeftijdscategorie 40 tot 55 jaar is het aantal mannelijke en vrouwelijke starters bijna gelijk.

Gerelateerde artikelen