Digitaal deponeren jaarrekening micro-onderneming nu mogelijk

Vanaf vandaag kunnen jaarrekeningen voor micro-ondernemingen digitaal gedeponeerd worden, zo meldt de Kamer van Koophandel.

Ondernemingen zijn naar grootte ingedeeld in vier bedrijfsklassen: micro, klein, middelgroot of groot. De klasse micro is sinds 1 november 2015 geïntroduceerd in de wetgeving. De Nederlandse Taxonomie is nu geschikt gemaakt om een jaarrekening in de bedrijfsklasse micro digitaal te kunnen deponeren.

Indeling naar bedrijfsklasse

Een onderneming valt in de bedrijfsklasse micro als het voldoet aan twee van de drie eisen:
• totaal activa kleiner of gelijk aan €350.000;
• omzet kleiner of gelijk aan €700.000;
• gemiddeld aantal werknemers minder dan 10.

Minder gegevens deponeren

Welke financiële gegevens een rechtspersoon in zijn jaarrekening moet opnemen, hangt af van de grootte van het bedrijf. De rechtspersonen die in de bedrijfsklasse micro vallen hoeven alleen nog maar een beperkte balans te deponeren. In vergelijking met ‘klein’ zijn de onderdelen grondslagen, toelichtingen en niet in balans opgenomen verplichtingen niet meer nodig.

Er zijn twee mogelijkheden voor het digitaal (laten) deponeren van de jaarrekening:
1. Via een financieel intermediair
Het opstellen en/of deponeren van de jaarrekening kan de rechtspersoon overlaten aan een boekhouder of accountant. Hij kan vanaf boekjaar 2016 uitsluitend deponeren via Standard Business Reporting (SBR).

2. Online service ‘Zelf deponeren jaarrekening’
Met de online service ‘Zelf deponeren jaarrekening’ kan een rechtspersoon de jaarrekening in de bedrijfsklasse klein of micro handmatig invoeren en online versturen. Om dit veilig te doen is een eHerkenningsmiddel of KvK-toegangscode/MijnKvK nodig. Meer informatie op www.kvk.nl/zelfdeponerenjaarrekening.

Voordelen digitaal deponeren

Vanaf boekjaar 2016 is het verplicht om digitaal te deponeren. Dan is aanleveren op papier niet meer mogelijk. Digitaal deponeren heeft volgens de KvK voordelen:
• direct een bevestiging van deponering;
• er is minder kans op fouten;
• de jaarrekening hoeft niet meer geprint en per post verstuurd te worden.

Meer informatie over (digitaal) deponeren staat op www.kvk.nl/deponeren.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen