Kroll Global Fraud Report 2015-2016

Uit dit jaarlijkse wereldwijde onderzoek blijkt: risico’s en kwetsbaarheid van ondernemingen groter dan ooit.
Kroll, ‘global leader in risk mitigation and response’, ondervroeg bijna 800 business leaders uit alle sectoren en vele landen  en concludeert dat ondernemingen van alle kanten bedreigd worden. 
 
De belangrijkste bevindingen: 
  • 75% van de ondernemingen werd vorig jaar getroffen door een of andere vorm van fraude. In 81% van die gevallen kwam de dader vanuit de eigen organisatie. 41% daarvan kwam aan het licht via een interne klokkenluider.
  • Bij meer dan één op elke drie getroffen ondernemingen was de dader iemand uit het midden- of hoger management , in 45%  iemand uit de lagere echelons. In 23% van de fraudezaken lag de oorsprong bij een buitenstaander of tussenpersoon.
  • Ook in gevallen van verlies of diefstal van gegevens  waren vooral fouten van de eigen medewerekers de belangrijkste oorzaak ( 45%); in 29% van de gevallen ging het om een dader uit de supply chain, In slechts 2% van de gevallen ging het om een zogenaamde hacker van buiten of om een cyberaanval op een ketenpartner ( 7%).
  • Een op de drie ondervraagden klaagt over veel verloop van personeel als extra risico – twee maal zoveel als respondenten die meer outsourcing ( 16%)  als belangrijkste risicofactor noemden.
Het Global Fraud Report is hier te downloaden. 
Gerelateerde artikelen