Kritiek op dubbele pet EY bij overname BG Group door Shell

De schijn van belangenverstrengeling vertroebelt hier het beeld van een onafhankelijke controlerend accountant.
Adviseur van en dienstverlener aan aandeelhouders Manifest fronst de wenkbrauwen, na onderzoek naar de rol van EY bij of naast de aangekondigde overname door Koninklijke Shell van de BG Group.  
 
Wat blijkt? EY, dat vanaf dit jaar de controle van Shell overneemt van PwC, is al sinds 2013 de accountant van BG. En partner Allister Wilson was de lead partner voor BG in de periode vóórdat de overname bekend werd. 
 
In januari jl. keurden de aandeelhouders de overname van BG goed. Maar een grootaandeelhouder in Shell, Standard Life, wees op mogelijke problemen rond ‘auditor independence’, toen EY benoemd werd als opvolger van PwC. De Governance & stewardship director van Standard Life, Mike Everett, merkt op dat de boeken van de BG Group over 2015 en de eerste maanden van 2016 ook nog steeds door EY gecontroleerd worden. “Wij constateren dat daardoor de onafhankelijke positie, objectiviteit en professionele scepsis van de controlerend accountant in gevaar kunnen komen. Stel dat er een materiële afwijking wordt gevonden bij BG?”
 
Standard Life was dus geen voorstander van de overname van BG door Shell, zeker nadat bleek dat EY de boeken van de Koninklijke ging doen. “Wij hebben formeel vragen gesteld over hoe de onafhankelijkheid etc. gegarandeerd zou worden en hebben de kwestie ook voorgelegd aan de Financial Reporting Council. En hoewel we allerlei sussende geluiden hebben gehoord, blijven we ons zorgen maken”. 
Manifest sluit zich dus nu bij deze kritiek aan. 
 
Gerelateerde artikelen