Kritiek op bemoeienis AFM-voorzitter bij tuchtzaak accountants

Laura van Geest pleit eigen accountants onschuldig bij de Accountantskamer.

Er is onrust ontstaan over de bemoeienis van AFM-voorzitter Laura van Geest bij een lopende tuchtzaak tegen twee accountants. Beide zijn in dienst van de AFM, de een als Senior Toezichthouder Accountantsorganisaties, de ander als technisch expert voor financiële rapportage. Het is voor het eerst dat individuele accountants van de AFM voor de tuchtrechter moeten verschijnen.

  • Vastgoedbedrijf Momentum Capital heeft een appeltje te schillen met de AFM
  • Twee accountants van de toezichthouder zijn daarom aangeklaagd bij de Accountantskamer
  • AFM-voorzitter Laura van Geest bepleit in een brief haar twee accountants onschuldig
  • Dat komt haar op kritiek te staan van het onder druk zetten van onafhankelijke rechtspraak

In aanloop naar behandeling van de tuchtklacht op 18 oktober, heeft de AFM-voorzitter een brief aan de Accountantskamer geschreven waarin ze het opneemt voor beide accountants. Ze wordt nu beticht van het willen beïnvloeden van de onafhankelijke rechtspraak.

De tuchtklacht is ingediend door Momentum Capital, dat vier jaar geleden een last onder dwangsom kreeg van de AFM. Dit omdat de investeerder een investering van 28 miljoen euro te hoog zou hebben gewaardeerd. Momentum Capital voert al jaren strijd tegen het besluit van de AFM. Na nederlagen bij de rechtbank Rotterdam en het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), kreeg de investeerder eind augustus wel deels gelijk bij de Ondernemingskamer.

Sinds 2019 ligt Momentum Capital overhoop de AFM. De toezichthouder beschuldigt de investeerder ervan beleggers onvolledig te hebben geïnformeerd over een beleggingsfonds dat op Braziliaans vastgoed is gericht. Momentum zou een investering van 28 miljoen euro te hoog hebben gewaardeerd. Eind 2020 legde de AFM een last onder dwangsom op aan Momentum Capital van 100.000 euro. Die moest de investeerder betalen als er geen gecorrigeerde informatie zou komen voor de beleggers.

In een brief van 30 september aan de Accountantskamer heeft Van Geest zich achter haar beide accountants geschaard. Het bestuur van de AFM vindt het belangrijk dat de Accountantskamer ook de visie van de AFM krijgt op deze tuchtprocedure, schrijft Van Geest.

Bestuursrechtelijk traject

Ze legt in de brief aan de Tuchtkamer uit dat beide accountants hun werk hebben gedaan in een bestuursrechtelijk traject. Het uiteindelijke besluit daarin komt voor rekening van het bestuur van de AFM, aldus Van Geest. Ze erkent het belang van de beroepsprocedure, maar zegt ook de indruk te hebben dat Momentum Capital de tuchtprocedure aangrijpt om de hele procedure rond te te hoge waardering nog eens over te doen. Terwijl de uitspraak van de Ondernemingskamer op slechts een enkel onderdeel daarvan betrekking had (publicatie van het AFM-besluit).

Druk op de tuchtrechters

Er klinkt kritiek op deze handelswijze van de AFM, die door het versturen van de brief druk zou uitoefenen op de tuchtrechters in Zwolle. Peter Paul de Vries, CEO van Value8, vindt het schrijven van Van Geest niet door de beugel kunnen, schrijft hij op LinkedIn. “De voorzitter van de AFM mag de rechter niet beïnvloeden en mag evenmin druk uitoefenen om een voor de AFM gunstige uitspraak te bewerkstelligen.”

“De brief heeft één doel: het overbrengen van de krachtige AFM-boodschap dat er geen enkele reden is om beide heren tuchtrechtelijk te veroordelen. Ze hebben hun werk volgens Laura van Geest uitstekend gedaan.”

Op de stoel van de rechter

“De Accountantskamer”, zo vervolgt De Vries, “moet toetsen of de twee accountants in strijd hebben gehandeld met de fundamentele beginselen van professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid. Van Geest gaat ze stuk voor stuk af en stelt vast dat de twee AFM-accountants die beginselen goed of uitmuntend hebben nageleefd. Daarmee gaat zij alvast op de stoel van de rechter zitten.”

Momentum Capital laat in een schriftelijke reactie weten vragen te stellen bij de brief van de AFM-voorzitter aan de Accountantskamer. “Die lijkt een voorschot te nemen op de uitkomst. Omdat één van de klachtonderdelen ziet op het gebrek aan objectiviteit bij de AFM-accountants, ook ten opzichte van hun werkgever, vindt Momentum Capital deze brief opmerkelijk.”

 

 

 

Gerelateerde artikelen