Kredietverlening in eurozone neemt licht toe

Europese banken hebben in maart voor het eerst in lange tijd meer leningen verstrekt aan de private sector in de eurozone dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag heeft gepubliceerd. De kredietverlening aan bedrijven en huishoudens groeide vorige maand met 0,1 procent op jaarbasis, na een krimp van 0,1 procent in februari. Daarmee werd de eerste groei in drie jaar genoteerd.

De ECB koopt sinds vorige maand op grote schaal leningen, waaronder staatsobligaties, bij banken en andere financiële instellingen op, in een poging de kredietverlening in de eurolanden aan te jagen. De nieuwe cijfers kunnen de bank dan ook het gevoel geven dat de ingezette koers werkt, zei ING-econoom Peter Vanden Houte in een reactie.

Hij verwacht dat de ECB niet de fout wil maken om te vroeg weer te stoppen met het ondersteunende beleid. Bij verdere verbeteringen kan in de tweede helft van het jaar echter de discussie losbarsten over de mogelijke inperking van het beleid, voorspelde de econoom.

(ANP)

Gerelateerde artikelen