KPMG Zuid-Afrika ‘too big to fail’

De centrale bank van Zuid-Afrika heeft banken laten weten dat ze accountant KPMG niet mogen ontslaan. Het accountantskantoor is in de ogen van de South African Reserve Bank “too big to fail”.

Dit zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. KPMG Zuid-Afrika is momenteel verwikkeld in een schandaal rond de van corruptie verdachte Indiase zakenfamilie Gupta. Ook heeft KPMG een rapport moeten intrekken over het handelen van oud-minister Gordhan van Financiën toen die directeur van de belastingdienst SARS was.  Ruim twee weken geleden greep KPMG International hard in bij KPMG Zuid-Afrika en werden meerdere toplieden buiten de deur gezet.

Het schandaal bij KPMG leidde ertoe dat diverse klanten wegliepen bij het accountantskantoor en er vragen rezen over het voortbestaan van KPMG in Zuid-Afrika. Verschillende financiële instellingen, waaronder Barclays Africa en Nedbank, lieten weten te overwegen om KPMG te laten vallen.

Maar dat vooruitzicht ziet de South African Reserve Bank niet zitten. KPMG is volgens de centrale bank “too big to fail”. Mocht KPMG wegvallen dan zou dat het financiële systeem in Zuid-Afrika ondermijnen. KPMG is namelijk één van de vier grote accountantskantoren met voldoende kennis en kunde om de vier grootste banken te auditen. Geen enkele bank mag een accountant inhuren of ontslaan zonder de goedkeuring van de centrale bank.

In Zuid-Afrika moeten de grote banken Standard Bank, Barclays Africa, Nedbank en FirstRand twee joint auditors benoemen uit de kleine pool van accountantskantoren KPMG, Deloitte, EY en PwC. Bovendien bestaat er een roulatiesysteem van vijf jaar. Zou KPMG wegvallen, dan zou het in de ogen van de  centrale bank wel eens onmogelijk kunnen worden om aan deze regels te voldoen.

Lees ook:

 
 

 

Gerelateerde artikelen