Belastingdienst Zuid-Afrika wil KPMG aanklagen

De Zuid-Afrikaanse belastingdienst SARS zegt reputatieschade te hebben geleden door toedoen van KPMG en wil het accountantskantoor daarom aanklagen.

Dit meldt de NOS. Het gaat om een onderzoek dat KPMG uitvoerde naar het handelen van oud-minister Gordhan van Financiën toen die directeur van de belastingdienst SARS was. KPMG concludeerde onder meer dat Gordhan een ‘spionage-eenheid’ had opgezet. Nu heeft KPMG het rapport echter ingetrokken, omdat er fouten in het rapport zouden zijn gemaakt. De huidige SARS-directeur Moyane is ontstemd dat het rapport is ingetrokken. Dat is volgens hem gebeurd zonder dat de fiscus is geraadpleegd. Hij houdt vol dat er wel bewijs is van een ‘schurken-eenheid’ binnen de SARS.

De belastingdienst van Zuid-Afrika wil KPMG nu aanklagen. Moyane is bang dat het publiek zijn dienst niet meer kan vertrouwen vanwege het gedoe met de rapporten. KPMG zou proberen om de SARS betrokken te laten lijken bij een ‘heksenjacht’. Verder is Moyane van mening dat de politiek moet ingrijpen. De voorzitter van een belastingcomité van het Zuid-Afrikaanse parlement heeft inmiddels een hoorzitting aangekondigd.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen