KPMG weigert goedkeurende verklaring Adler Group

Duitse vastgoedreus publiceerde de jaarcijfers echter toch.

KPMG weigert de boeken van de Adler Group goed te keuren, het beursgenoteerde Duitse vastgoedbedrijf. De helft van de raad van bestuur van Adler is afgetreden. Ondanks de paraaf van KPMG heeft Adler toch haar jaarresultaten gepresenteerd. De vastgoedreus leed een nettoverlies van 1,2 miljard euro, na afschrijving van een miljard van de activiteiten voor vastgoedontwikkeling.

Adler wordt ervan verdacht de activa onjuist te hebben gewaardeerd. De Duitse beurswaakhond BaFin gaf daarom opdracht aan KPMG om de claims van Adler over de activa te onderzoeken. 

KPMG heeft verklaard dat het management van Adler "ons toegang tot bepaalde informatie heeft ontzegd". Daardoor was de accountant niet in staat om "voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen". Het gaat om een ​​aantal transacties die Adler met derden heeft afgesloten.

KPMG wees erop dat het niet in staat was te beoordelen "of de boekhoudkundige behandelingen voor ten minste enkele van deze transacties passend en consistent zijn met hun inhoud". De accountant waarschuwde ook dat het niet kon beoordelen "of de beoordeling van het management over de waardering van bepaalde rekeningsaldi adequaat is".

Adler dreigde door het onthouden van een goedkeurende verklaring van KPMG in de problemen te komen. Bij het missen van de deadline op 30 april voor het publiceren van de jaarcijfers wordt 4,4 miljard euro aan obligaties onmiddellijk opeisbaar.

Adler verklaarde echter dat het een obligatieovereenkomst met betrekking tot zijn verplichting om gecontroleerde financiële resultaten te publiceren vóór 30 april niet had geschonden. Het argument luidt dat het met de publicatie van de jaarcijfers heeft voldaan aan die vereiste, ondanks de disclaimer van KPMG.

Voorzitter Stefan Kirsten van Adler benadrukte dat het jaarverslag voldeed aan de obligatieconvenanten, ondanks het besluit van KPMG om de resultaten niet te ondertekenen. "Er was een audit en we hebben de resultaten gecontroleerd", aldus Kirsten.

Gerelateerde artikelen