KPMG voorziet teloorgang van de elektrische auto

Vier veranderingen om de elektrische auto op de weg te houden.

Elektrisch rijden dreigt minder aantrekkelijk te worden. Het prijsverschil tussen nieuwe elektrische voertuigen en auto's met een verbrandingsmotor daalt nauwelijks. Ondertussen wordt de financiële steun van de overheid voor elektrisch rijden afgebouwd en blijft de energieprijs hoog, waardoor het duurder wordt om elektrisch te gaan rijden.

Daarvoor waarschuwt accountants- en adviesorganisatie KPMG in een donderdag verschenen rapport. Nederlanders kijken steeds kritischer naar de aanschafprijs van de auto. Twee derde van de Nederlandse consumenten (66 procent) ziet de prijs als belangrijkste drempel voor de aanschaf van een elektrische auto, komt naar voren uit het onderzoek. Twee jaar geleden was dat nog 54 procent.

De stijgende kosten kunnen ertoe leiden dat elektrisch rijden onaantrekkelijker wordt voor de consument, concludeert KPMG. Hoewel elektrische auto's in aanschaf flink duurder zijn dan auto's met een verbrandingsmotor, zijn de gebruikskosten nu vaak nog lager. Dit komt door de huidige korting op de wegenbelasting, de lagere onderhoudskosten en de lagere kosten voor het opladen. Als de energieprijzen weer gaan stijgen en de wegenbelasting op elektrische auto's wordt verhoogd, kan dit ervoor zorgen dat een brandstofauto weer goedkoper wordt.

Vier manieren om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken:

  1. Maak laden mogelijk met zelf opgewekte energie uit zonnepanelen
  2. Laad auto's op tijdens daluren waar lagere tarieven gelden
  3. Ga naar de goedkopere laadstations
  4. De overheid zou de belasting op elektrisch rijden moeten aanpassen

 

 

Gerelateerde artikelen