KPMG UK aangeklaagd voor fraude rond bouwconcern

Accountantsbureau KPMG heeft onjuiste en misleidende informatie verstrekt in het kader van een onderzoek naar de controle van het ineengestorte Britse bouwconcern Carillion. Er is een formele klacht in tegen KPMG waarover de Engelse tuchtraad zich begin volgend jaar een zal buigen.

Met die beschuldiging kwam de De Britse toezichthouder voor jaarrekeningen, de Financial Reporting Council. De Britse toezichthouder opende een onderzoek na de ineenstorting van Carillion in 2018. 

De beschuldiging van wangedrag gaat onder andere om het verstrekken van "naar verluidt valse en/of misleidende informatie" door KPMG toen de toezichthouder diens controle van Carillion in 2016 inspecteerde. De toezichthouder benadrukte dat in de klacht niet wordt beweerd dat de audits zelf niet naar behoren waren voorbereid.

KPMG ligt zwaar onder vuur voor zijn rol bij het toezicht op de rekeningen van Carillion. Een tuchtcollege houdt op 10 januari volgend jaar een hoorzitting over de klacht.

De big four zijn er in ons buurland van beschuldigd verschillende faillissementen de laatste tijd niet te hebben voorzien. Dan gaat het naast Carillion onder meer om de ondergang van warenhuisketen BHS en touroperator Thomas Cook. 

Gerelateerde artikelen