KPMG op Isle of Man beschuldigd van criminele nalatigheid

Het kantoor van KPMG op het eiland Isle of Man dreigt een claim van £100 miljoen te moeten betalen rond nalatigheid in faillissementsfraude.
De claim is neergelegd bij het High Court in Douglas, door de curator van Heather Capital Limited, een investeringsfirma die belegde in onroerend goed maar op last van de rechtbank in 2009 ontbonden werd.
 
Volgens de curator waren de twee directeuren van Heather Capital oplichters, hoewel geen van beiden tot op heden is aangeklaagd. KPMG Audit LLC controleerde hun boeken sinds augustus 2006. De curator stelt dat KPMG verwijtbaar naliet om frauduleuze boekhouding en ‘inprudente’ leningen vast te stellen, laat staan erover rapporteerde in de controlerapporten. KPMG ontkent de beschuldigingen. 
 
De curator beweert echter ontdekt te hebben dat Heather Capital tussen 2005 en 2007 bijna 100 miljoen pond uitleende aan een tiental investeringsvehikels in Gibraltar – die eigendom waren van de twee directeuren. In feite werden die postbusfirma’s door de twee directeuren gebruikt, aldus de curator, om geld uit Heather Capital te stelen. 
 
En inderdaad vond deze diefstal plaats vóór KPMG de boeken deed – maar toen KPMG een en ander in 2007 ontdekte, werden de leningen weliswaar terugbetaald, maar wederom nadat Heather Capital het bedrag eerst uitleende aan twee andere firma’s van de twee directeuren. Dit ponzi-scheme, waardoor uiteindelijk niet de twee directeuren maar Heather Capital zelf voor de schade opdraaide, dat had KPMG moeten ontdekken en onthullen. 
 
In weerwil van de ontkenningen en bezwaren van KPMG besloot de rechtbank dat de zaak de moeite van een gerechtelijk onderzoek en rechtszaak waard is.  
 
Gerelateerde artikelen