KPMG moet zich toch verantwoorden voor rol bij ondergang HBOS bank

De Financial Reporting Council gaat – acht jaar na dato – onderzoeken of het Big Four kantoor met recht een goedkeurende verklaring afgaf aan Halifax/Bank of Scotland.
De ondergang van HBOS was een van de aanleidingen voor de grote crisis van 2008, en de bank moest met tientallen miljarden belastinggeld gered worden. Een rapport van 400 pagina’s stelde eerder vast, dat HBOS ruim 45 miljard Britse ponden ( destijds meer waard dan nu) aan ‘slechte leningen’ verzamelde, omdat de directie de bank koste wat kost wilde laten groeien. 
 
Na lang aarzelen en veel aandringen van buiten heeft de FRC nu besloten te onderzoeken, of de claims dat KPMG zijn controlewerk bij de bank (dat miljoenen aan fees opleverde) destijds niet naar behoren uitvoerde, enige substantie heeft.
Het onderzoek richt zich specifiek op de verklaringen over 2007 en de vraag of KPMG destijds terecht het oordeel velde dat HBOS een  probleemloos ‘going concern’ was, en of er geen materiële onzekerheden geconstateerd hadden moeten worden die in elk geval in het jaarverslag 2007 benoemd hadden moeten worden.
 
De FRC kreeg veel kritiek vanwege de aarzeling om tot dit onderzoek over te gaan. Eerder beweerde de toezichthouder dat “hun onderzoek had uitgewezen dat er geen aanleiding was voor verder onderzoek naar de rol van KPMG”. 
 
Gerelateerde artikelen