KPMG groeit lustig door ondanks schandalen

De omzet was 34,6 miljard dankzij de ronkende adviespoot.

De wereldwijde omzet van KPMG is in de afgelopen twaalf maanden gegroeid tot 34,6 miljard dollar, een groei van acht procent. De adviestak was met een omzet van 15,4 miljard (+ 13%) de grootste aanjager van de groei. Vooral ondersteuning bij deals en technologisch advies voor cloud computing waren veelgevraagd. 

De accountancy-tak van KPMG groeide met 3,4 procent naar een omzet van 11,9 miljard dollar, terwijl de fiscale en juridische diensten de omzet met 4,7 procent verhoogden tot 7,4 miljard dollar.

Onbekend is welke winst er is geboekt, die maken de big four niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de big four gezamenlijk 190 miljard dollar hebben omgezet dit boekjaar, vergeleken met 167 miljard vorig jaar.

De Financial Times merkt op dat tal van financiële schandalen rond KPMG geen merkbare schade hebben aangericht aan de resultaten. Er was gerommel bij de kantoren in Engeland, Colombia, de VS, Polen en Roemenië en het Midden-Oosten. In diverse zaken in het buitenland is KPMG beboet.

“Het lijkt erop dat KPMG, wat het nieuws ook is, klanten vasthoudt, goede inkomsten heeft en partners goed betaalt”, aldus Francine McKenna, docent aan de Wharton School van de University of Pennsylvania. "De markt straft ze er niet voor af."

Paul Lee, een lid van de Britse Brydon-review van de auditsector uit 2019, verwijst in de Financial Times naar disfunctioneren van de internationale accountancy. “Het is een teken van de bredere disfunctie op de accountancymarkt en het gebrek aan alternatieve aanbieders, dat bedrijven niet in staat zijn om kantoren uit te sluiten die te maken hebben gehad met schandalen.”

Bill Thomas, wereldwijd voorzitter en CEO, verwierp in zijn toelichting nog eens het idee van een EY-achtige opsplitsing van accountancy en advies. Hij repte over “een niet-aflatende toewijding om diensten te leveren valideren door een multidisciplinaire aanpak."
 

Gerelateerde artikelen