KPMG betaalt mee in schikking van 40 miljoen in Imtech-zaak

Curatoren sluiten akkoord met accountant, bestuurders en commissarissen.

Curatoren van Imtech hebben een schikking van 40 miljoen euro getroffen met voormalige bestuurders en commissarissen van het in 2015 omgevallen techniekbedrijf. Ook accountantskantoor KPMG moet meebetalen aan die schikking.

Bij Imtech kwam in 2013 een groot boekhoudschandaal aan het licht. De onderneming verspeelde daarmee het vertrouwen van banken en beleggers en ging uiteindelijk in de zomer van 2015 failliet.

Curatoren van Imtech hielden bestuurders en commissarissen van het bedrijf aansprakelijk voor het voeren van onbehoorlijk bestuur in de vijf jaar voorafgaand aan het bankroet. Daarnaast waren ze ontevreden over de controle op de cijfers van Imtech door KPMG, dat jaarverslagen van het bedrijf goedkeurde. Dankzij de schikking zijn voormalige bestuurders en commissarissen van Imtech en KPMG af van verdere rechtszaken.

Schuldeisers van Imtech

De curatoren werkten in die onderhandelingen samen met beleggersvereniging VEB, die opkomt voor benadeelde beleggers in Imtech. Het grootste deel van de miljoenen die KPMG en verzekeraars van het Imtech-bestuur betalen, gaat naar schuldeisers van Imtech.

Voor hen komt bijna 32 miljoen euro beschikbaar. De VEB ontvangt ruim 7 miljoen euro. Dat geld is bedoeld voor beleggers die in een bepaalde periode verlies hebben geleden op hun belegging in Imtech-aandelen. Een aantal advocaten van de bestuurders en commissarissen krijgt 1 miljoen euro voor rekeningen die jarenlang openstonden.

Vorig jaar troffen curatoren van Imtech een schikking met banken en geldschieters van Imtech. Daarbij kwamen ook miljoenen ten goede aan de boedel van het failliete bedrijf waarmee crediteuren konden worden terugbetaald. Samen met de nieuwe schikking is nu zo'n 60 miljoen euro beschikbaar om schuldeisers deels terug te betalen.

Substantiële uitkering

Daarnaast beloofden de banken en andere financiers toen zelf geen aanspraak te maken op de opbrengst van de schikkingen. Daardoor komen volgens de curatoren ook 'gewone' schuldeisers, die geen voorrang hebben bij een faillissement, ook in beeld om een "substantiële uitkering" te ontvangen.

Imtech was een bedrijf met een miljardenomzet en zo'n 22.000 werknemers. Door boekhoudfraude bij een dochterbedrijf in Duitsland en grote probleemprojecten, waaronder een Pools pretpark, ging het bedrijf ten onder. Het geldt als een van de grootste faillissementen in Nederland.

Gerelateerde artikelen