KPMG beschuldigd van hulp bij belastingontduiking

Canadese vakbond van financieel-administratieve ambtenaren beschuldigt KPMG van het assisteren van rijke Canadezen bij het ontduiken van belastingen via offshore-constructies op het Isle of Man.
De Association of Canadian Financial Officers, die ruim 4500 ambtenaren vertegenwoordigt, heeft bij de Chartered Professional Accountants of Canada twee formele klachten ingediend tegen KPMG wegens vermeende ‘professional misconduct’. De vakbond vraagt de beroepsorganisatie om “het gedrag van KPMG te beoordelen op basis van haar eigen gedragscodes”.
 
Volgens de bond helpt KPMG rijke Canadezen hun kapitaal te ‘shelteren’ via brievenbusfirma’s op het Britse overzeese gebiedsdeel, het eiland Man; naast de Kanaaleilanden een van de belangrijkste Britse belastingparadijsjes. 
 
“Wij zijn van oordeel,” aldus de vakbond, “dat deze vorm van dienstverlening schadelijk is voor de goede naam en faam van de beroepsgroep en het beroep als vakbekwaam én integer. Met de activiteiten van KPMG op dit terrein schaadt het kantoor de accountancy-professie als zodanig.”
 
KPMG Canada reageert dat de vakbond zich met deze beschuldigingen schuldig maakt aan laster. “Alle vormen van fiscale planning en strategie die wij bij KPMG verzinnen zijn voor 100% compliant aan de Canadese wet.”
Zouden de Canadese KPMG’ers de Nederlandse accountant-eed durven zweren? 
 
Gerelateerde artikelen