‘KPMG Australië deed audit bij het verkeerde bedrijf’

Aanbesteding voor bewaking vluchtelingenkamp wordt politieke rel.

KPMG Australia heeft in alle toonaarden ontkend een boekenonderzoek te hebben uitgevoerd bij het verkeerde bedrijf. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Australische overheid, dat een opdracht voor bijna een half miljard Australische pond (ongeveer een kwart miljard euro) wilde aanbesteden bij een beveiligingsbedrijf zonder trackrecord. 

De aantijgingen aan het adres van KPMG in Australië slaan op een opdracht in 2017 aan beveiligingsbedrijf Paladin voor een opdracht op Manus Island, een eiland bij Papoea Nieuw Guinea, waar Australië vluchtelingen opsloot in een omstreden detentiecentrum dat inmiddels gesloten is. 

In de Australische senaat is KPMG er nu van beschuldigd om de verkeerde tak van het beveiligingsbedrijf Paladin te hebben onderzocht. Australische senatoren baseren zich op een rapport van EY, dat onderzoek heeft gedaan naar het KPMG-onderzoek. EY zou daarin hebben bevestigd dat het KPMG-onderzoek niet klopt

KPMG zou het onderzoek hebben verricht naar de lokale Paladin-tak in Papoea Nieuw Guinea, terwijl het onderzoek verricht had moeten worden naar Paladin Holding in Singapore. KPMG verweert zich tegen de beschuldigingen en zegt het goede bedrijf te hebben onderzocht.

De kwestie heeft in Australië geleid tot een politieke rel. De zaak zou inmiddels aanhangig zijn gemaakt bij Chartered Accountants Australia en New Zealand, de lokale waakhond voor accountants.

Gerelateerde artikelen