Kosten foute cultuur (Britse) banken : ruim €65 miljard

Recent onderzoek wijst uit dat meer dan een kwart van de winst van banken opgaat aan herstelbetalingen, boetes en bijkomende extra kosten.
In november 2014 publiceerde denktank New City Agenda de resultaten van een eerste breed onderzoek naar de bedrijfscultuur bij de Britse banken en de inspanningen die deze instellingen zich al dan niet getroostten om deze te verbeteren.
Daaruit kwam al naar voren, dat de instellingen toen al meer dan £38,5 miljard opzij hadden gezet om klanten te compenseren, die vooral schade geleden hadden door de agressieve manier waarop de banken zogenaamde Payment Protection Insurance hadden verkocht, derivaten/verzekeringen tegen het niet kunnen betalen van leningen en hypotheken en dergelijke ‘door onvoorziene omstandigheden’. Daarnaast kwamen nog de boetes voor LIBOR- en wisselkoersmanipulaties.
 
In de twee daaropvolgende jaren stegen deze noodzakelijk geachte reserveringen aanzienlijk, zodat de totale kosten van professioneel wangedrag van die banken inmiddels gestegen zijn tot £53 miljard – waardoor de winstgevendheid van de sector ernstige schade heeft geleden.
Uiteindelijk hebben aandeelhouders en pensioengerechtigden dat bedrag moeten opbrengen, aldus New City Agenda. Alleen HSBC en Santander hebben tussen 2010 en 2014 meer dividend uitgekeerd dan ze kwijt waren aan hun wangedrag. Lloyds bijvoorbeeld berekent de kosten op £14 miljard, terwijl aan dividend slechts £500 miljoen werd uitgekeerd. 
 
Tegelijk bleven echter de bonussen onveranderd hoog – in totaal werd tussen 2010 en 2014 door diezelfde banken voor £31,5 miljard aan traders en directieleden gegund. Waarmee de ‘marktconforme beloning’ waar ook banken in ons land mee schermen welhaast lachwekkende hoogtes bereikte.
 
Een gedetailleerd overzicht van de verschillende manieren waarop de (Britse) banken in de fout gingen en gaan (inclusief uitgesplitste kosten ervan) leest u via newcityagenda.
Het wordt hoog tijd, aldus de onderzoekers, dat aandeelhouders hier actiever tegen optreden. En overheden zouden niet moeten toestaan, dat de reserveringen voor (de gevolgen van) wangedrag als legitieme aftrekposten voor de vennootschapsbelasting worden erkend.
Natuurlijk mag men de accountants van die banken in dezen niets verwijten…
Gerelateerde artikelen