Koninklijke Nederlandse Munt verkocht aan Belgische Groep Heylen

De Rijksoverheid heeft de Koninklijke Nederlandse Munt verkocht. Alle aandelen in de Munt zijn verkocht aan het Belgische bedrijf Groep Heylen. Ook het gebouw van de Munt in Utrecht is verkocht aan een private onderneming.

De totale opbrengst van deze transactie is 3,6 miljoen euro. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer.

Als onderdeel van Groep Heylen krijgt de Munt een commerciële partner die de onderneming weer vooruit kan helpen. Heylen heeft de nodige kennis van de markt van euromunten, onder meer doordat het bedrijf rondellen maakt (platte schijfjes die tot munten worden geslagen). Bij de Munt werken ongeveer 90 mensen. Hoewel het gebouw waarin de Munt nu is gehuisvest dus ook is verkocht, blijft de productie voorlopig op dezelfde locatie. Op termijn gaat Heylen op zoek naar andere huisvesting in (de buurt van) Utrecht.

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een aantal taken van publiek belang. Zo slaat de Munt nieuwe euromunten en herdenkingsmunten. Ook zorgt de Munt ervoor dat beschadigde munten worden ingenomen en vernietigd. Daarnaast speelt de Munt een belangrijke rol in de strijd tegen valsemunterij. De twee laatstgenoemde taken worden na de verkoop van de Munt overgenomen door De Nederlandsche Bank.

Gerelateerde artikelen