Knot (DNB): Eerst lagere loonstijging, dan pas renteverlaging

Voordat de inflatie op 2 procent is, moet er nog wel wat gebeuren.

Voordat de Europese Centrale Bank (ECB) kan beginnen met het verlagen van de rente, zullen eerst de lonen minder hard moeten stijgen. Dat heeft de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot, tevens een van de beleidsbepalers bij de ECB, gezegd in een interview met zakenzender CNBC op het World Economic Forum in Davos. Daarvoor wil hij meer bewijs hebben.

Knot waarschuwde vorig jaar ook al voor een dreigende loon-prijsspiraal. Dat betekent dat mensen door een hoger salaris meer kunnen uitgeven, wat de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt verder opdrijft. Met een hogere inflatie tot gevolg. Daar komt bij dat er over de lonen van veel Europese werknemers opnieuw wordt onderhandeld aan het begin van dit jaar. De uitkomsten daarvan kent de ECB vooralsnog niet.

"We zijn optimistisch over het vooruitzicht dat we terugkeren naar een inflatie van 2 procent in 2025", zegt Knot in het interview. Die 2 procent is de doelstelling van de ECB. Maar volgens hem moet er nog veel goed gaan, voor het daadwerkelijk zover is. Daarvoor wil Knot meer data hebben over de lonen van werknemers in Europa. "We moeten zien dat de lonen ook de hoek om zijn", zegt de DNB-president.

ECB-president Christine Lagarde vertelde woensdag in een interview dat de rente mogelijk deze zomer al omlaaggaat. Maar ook zij sprak van "een mate van onzekerheid" over bepaalde indicatoren. Volgens haar is de ECB "op de goede weg" de inflatie terug te dringen tot 2 procent. "Maar totdat we er zeker van zijn dat het duurzaam 2 procent is, op de middellange termijn, en we de gegevens hebben om het te ondersteunen, ga ik niet de overwinning uitroepen", vulde zij aan.

 

 

Gerelateerde artikelen