Klokkenluiders PwC morgen voor de rechter vanwege rol in LuxLeaks

Niet voor belastingontduiking, maar voor diefstal van confidentiële documenten.
Antoine Deltour en een tweede persoon, die tot het proces begint anoniem blijft, zullen morgen voor de rechter in Luxemburg verschijnen vanwege hun rol in het zogenaamde LuxLeaks-schandaal. Daarbij werden ‘geheime’ documenten van PwC onthuld, die een ontluisterende blik gunden op de belastingdeals, die de huidige EU-voorzitter Juncker destijds sloot met een groot aantal multinationals, en hun daaruit voortvloeiende ‘agressieve’ fiscale strategieën. 
 
De twee zijn door PwC aangeklaagd voor diefstal op basis van de strenge bedrijfsgeheimenwetgeving van het Groothertogdom en bijkomende misdaden. 
 
Volgens NGO Transparency International zouden Deltour en zijn compaan “een prijs moeten krijgen, in plaats van strafrechtelijk vervolgd te worden. Dat zij die informatie onthuld hebben is overduidelijk in het algemeen belang geweest.”
Meer dan 118.000 mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend, om de klokkenluiders te steunen. Vorig jaar nog gaf het Europees Parlement Deltour de EU Citizens’ Prize voor zijn bijdrage aan het bevorderen van EU-breed te delen normen en waarden.
 
Gerelateerde artikelen