Klokkenluider weigert beloning van $8,25 miljoen van SEC

Omdat de Amerikaanse toezichthouder weigert de frauderende bankiers zelf te vervolgen.
Een klokkenluider, die de SEC hielp te bewijzen dat Deutsche Bank fraudeerde in de boekhouding, heeft een beloning van  $8,25 miljoen afgewezen waar hij volgens de regels van de SEC recht op had. Eric Ben-Artzi, voorheen riskmanager bij Deutsche Bank, schreef een artikel in de Financial Times van gisteren, onder de titel "We must protect shareholders from executive wrongdoing", waarin hij stelt dat de boete van $55 miljoen, die de SEC oplegde aan de bank en waarop de hoogte van zijn beloning gebaseerd was,  eigenlijk betaald zou moeten worden door de verantwoordelijken bij DB, in plaats van door de aandeelhouders. Maar de SEC laat hen ongemoeid. 
 
Een tweede klokkenluider in de zaak, ene Matthew Simpson, accepteerde wél zijn deel van de totaal beschikbare $16,5 miljoen beloning. Het deel van Ben Artzi  kon de SEC beter aan DB zelf en haar aandeelhouders geven. Of anders moet de SEC het maar ‘claw-backen’ uit  de bonussen voor de topmanagers van de bank. 
 
Want volgens Ben-Artzi was het niet de Bank die schuldig was, maar een groepje van haar bankiers en handelaren. Dat zij de dans ontsprongen, was volgens de klokkenluider te danken aan het feit dat top-juristen bij de SEC eerder hoge posities bij DB hadden bekleed. Een van de voorbeelden die hij noemt betreft Robert Khuzami, een Duitse jurist die van 2009-2013 hoofd was van de sectie handhaving van de SEC.
 
Vorig jaar schikte Deutsche Bank met de Amerikaanse toezichthouder – zonder schuld te bekennen – om aan vervolging te ontkomen wegens "inadequate internal accounting controls" betreffende de waardering van complexe producten, de zogenaamde "leveraged super senior" (LSS) derivaten.
 
Gerelateerde artikelen