‘Kleine WBSO-wijzigingen met grote impact’

Het kabinet heeft in het belastingplan voor 2017 weliswaar geen inhoudelijke wijzigingen opgenomen in de WBSO, maar in de uitvoering heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wel een aantal wijzigingen aangekondigd die een grote impact kunnen hebben.

Dit meldt PNO Consultants. De organisatie adviseert bedrijven dan ook om een zo volledig mogelijke WBSO-aanvraag op te stellen.

Schuiven van uren voortaan ook mogelijk

Een project waarvoor WBSO is aangevraagd en toegezegd (‘beschikt’) kan in de praktijk anders lopen dan in de aanvraag is vermeld. Zo kan het voorkomen dat een bedrijf de beschikte S&O-uren (speur- en ontwikkelingsuren) later in het jaar gaat realiseren dan gepland en aangevraagd. Vanaf 2017 is het toegestaan om deze uren dan toch ‘mee te nemen’ op de oorspronkelijke WBSO-beschikking. Van belang is dan wel dat de verantwoording plaatsvindt op de periode waarvoor de beschikking is afgegeven. Dit schuiven van uren maar ook van kosten en uitgaven kan overigens ook zinvol zijn om tot een optimaal rendement te komen.

Onvoorziene kosten en uitgaven vooraf benoemen

Tot nu toe bestond de mogelijkheid om achteraf, bij het doen van de mededeling, onvoorziene kosten en uitgaven alsnog mee te nemen. Vanzelfsprekend moeten deze kosten en uitgaven wel in aanmerking komen voor de WBSO. Tijdens een eventuele controle had RVO vervolgens het recht om deze kosten alsnog te beoordelen en al dan niet te accepteren. Het nieuwe beleid van RVO is dat alleen kosten die in de aanvraag zijn beschreven achteraf in de mededeling mogen worden opgenomen. Dit betekent dus dat bij het opstellen van de aanvraag alle mogelijke kosten (dus ook onvoorziene!) moeten worden gedefinieerd en in de aanvraag worden opgenomen.

Volledige WBSO-aanvraag opstellen

PNO: “Het wordt dus belangrijker dan ooit om een zo volledig mogelijke WBSO-aanvraag op te stellen. Dat is des te belangrijker als u zich realiseert dat de omvang van de Innovatiebox, die u mogelijk in een later stadium gaat aanvragen, eveneens is gekoppeld aan de WBSO-aanvraag.”

 

(PNO)

Gerelateerde artikelen