Systeem van kinderopvangtoeslag aanvragen bij Belastingdienst verdwijnt

Het systeem rond de betaling van kinderopvang gaat veranderen. Nu krijgen ouders pas na afloop te zien wat ze moeten betalen, vanaf januari 2018 krijgen ze van tevoren duidelijkheid over de kosten.Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met voorstellen daartoe van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Het nieuwe systeem moet fraude met overheidsbijdragen voor kinderopvang tegengaan en foute aanvragen door ouders voorkomen.

In het nieuwe systeem hebben ouders alleen nog te maken met de kinderopvanginstelling. De kinderopvangtoeslag gaat vervallen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) neemt de financiële afhandeling over van de Belastingdienst. Ouders hebben dan alleen nog met DUO te maken en hoeven niet meer zelf de overheidsbijdrage aan te vragen. Dat DUO taken overneemt, betekent dat er bij de dienst in Groningen tientallen banen bijkomen.

De wijzigingen betekenen dat in het eerste jaar 40 procent van de ouders er financieel iets op vooruitgaat en 60 procent iets achteruit, tussen de 0 en 3 procent. Dat komt doordat er gerekend wordt met het inkomen van het jaar ervoor. Voor mensen die daardoor in de problemen komen, krijgt DUO de mogelijkheid om tussentijds al bij te sturen. Structureel zijn er geen inkomenseffecten en de maatregel is geen bezuiniging voor het kabinet, zei Asscher na de ministerraad.

Het huidige systeem is ingewikkeld, omslachtig en fraudegevoelig. Honderdduizenden ouders moeten aan het einde van het jaar onder meer opgeven hoeveel uur ze gewerkt hebben en hoeveel uur de kinderen op de crèche hebben gezeten. ‘Dat is stressvol en leidt tot naheffingen en nabetalingen’, aldus Asscher. Het nieuwe systeem kent minder overmakingen en is simpeler. Ook wordt het makkelijker voor flexwerkers en zzp’ers om gebruik te maken van kinderopvang.

Gerelateerde artikelen