Kan de DGA gebruik maken van NOW?

De NOW is (onder voorwaarden) van toepassing voor zover sprake is van loon van een 'werknemer'.

Door Pim van Rijswijk van VRB Adviesgroep

In de rubriek Corona Q&A geven experts geven advies over de financiële impact van het coronavirus op ondernemingen en de DGA.

Vraag
Kan ik als directeur-grootaandeelhouder (DGA) zelf ook gebruik maken van de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)?

Antwoord
De NOW is een subsidie met als doel het tegemoetkomen in de betaling van de loonkosten van bedrijven/werkgevers. De achterliggende gedachte bij deze maatregel is dat bedrijven hierdoor hun personeel kunnen blijven doorbetalen tijdens de coronacrisis. De NOW is in principe van toepassing op bedrijven/werkgevers die gedurende drie maanden ten minste 20% omzetdaling hebben. De hoogte van de NOW is afhankelijk van de totale loonsom en de omzetdaling. De NOW kent redelijk wat voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat het verplicht is om het salaris/de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden. Een andere belangrijke voorwaarde is dat er tijdens de periode dat de subsidie ontvangen wordt geen aanvraag bij het UWV wordt ingediend voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen.

De NOW is (onder voorwaarden) alleen van toepassing voor zover sprake is van loon van een ‘werknemer’. Onder het begrip werknemer wordt verstaan de werknemer in de zin van de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). Voor de kwalificatie van werknemer in de zin van de Wfsv zal sprake moeten zijn van het verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. DGA’s die niet verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen en vrijwillig verzekerden komen hierdoor niet in aanmerking voor de NOW. Dit betekent dat alleen een DGA die verplicht verzekerd is in de zin van de Wfsv in aanmerking zal kunnen komen voor de NOW, mits ook aan alle overige voorwaarden van de NOW wordt voldaan. Om als DGA verplicht verzekerd te zijn voor de werknemersverzekeringen zal er in de regel sprake moeten zijn van een gezagsverhouding tussen de B.V. en de DGA. Hiervan is over het algemeen geen sprake indien de DGA zijn/haar eigen ontslag kan tegenhouden, bijvoorbeeld wanneer de DGA een meerderheidsbelang heeft.

Concluderend: Alleen DGA’s die verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen kunnen in aanmerking komen voor de NOW, mits ook wordt voldaan aan alle overige voorwaarden van de NOW. In veel gevallen zal de DGA uitgezonderd van verplichte verzekering voor de werknemersverzekeringen. Indien hiervan sprake is zal de DGA dan ook geen aanspraak kunnen maken op de NOW.

Gerelateerde artikelen