Kamervragen over bericht dat medisch specialisten volgens fiscus nog steeds zelfstandig ondernemers zijn

De Tweede Kamerleden Hanke Bruins Slot en Pieter Omtzigt (beiden CDA) hebben vragen gesteld aan de minister van VWS en de staatssecretaris van Financiën over het bericht op AccountantWeek dat medisch specialisten volgens de Belastingdienst nog steeds zelfstandig ondernemers zijn.

Onlangs meldden  Ceifer Accountants & Belastingadviseurs en Hygieia Consultants dat ook ná de invoering van de integrale bekostiging in de zorg medisch specialisten als zelfstandig ondernemer kunnen blijven opereren. Volgens Ceifer en Hygieia blijkt dat uit een beslissing die de inspecteur van de Belastingdienst in Hoorn heeft genomen.

De CDA-Kamerleden willen nu onder meer weten of het klopt dat de medisch specialist ook vanaf 1 januari 2015 zelfstandig ondernemer is volgens de Belastingdienst, ook al heeft de medisch specialist in het nieuwe stelsel geen zelfstandig declaratierecht.  Ook willen ze weten of het klopt dat de verplichting voor medisch specialisten om te voldoen aan allerlei constructies, zoals het onderdeel worden van een coöperatie, nu niet langer houdbaar is. Verder vragen ze of de kwalificatie van de medisch specialist als ondernemer door de Belastingdienst betekent dat het kabinet zijn standpunt heeft gewijzigd of dat de Belastingdienst afwijkt van het regeringsstandpunt.

• Kamervragen over bericht dat medisch specialisten volgens de Belastingdienst nog steeds zelfstandig ondernemers zijn

Lees ook: 

 ‘Medisch specialist mag van Belastingdienst zelfstandig ondernemer blijven’

Gerelateerde artikelen