Kamerleden willen openheid over belastingdeals

Het kabinet belemmert de Tweede Kamer in het uitoefenen van zijn controlerende taak. Dat verwijt uiten de Kamerleden vanochtend in een opinieartikel in de Volkskrant. Zij vinden dat het ministerie van Financiën opener moet zijn over de belastingdeals van de Nederlandse fiscus met grote multinationals.
Daarmee wordt de Kamer belemmerd in het uitoefenen van zijn belangrijkste taak: die van controle, aldus de vier Kamerleden,  Jesse Klaver (GroenLinks), Arnold Merkies (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Carola Schouten van de ChristenUnie. "Ook wekt deze schimmigheid weinig vertrouwen in wat onze belastingdienst aan bedrijven toezegt in ruil voor vestiging in Nederland. Parlementaire controle is hard nodig. Wij roepen beide bewindspersonen daarom op het grootste goed van de Tweede Kamer te respecteren: het grondwettelijke recht op inlichtingen."
In de belastingdeals worden van tevoren afspraken gemaakt over de belastingen die worden afgedragen. Nederland loopt hiermee niet uit de pas met andere landen als Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk, stelde de Algemene Rekenkamer onlangs.
Maar een flink deel van de Tweede Kamer denkt daar anders over. Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes van Financiën hebben zich steeds beroepen op een wetsartikel dat het verbiedt om openheid te geven over belastingen van particulieren of bedrijven. Maar volgens de vier Kamerleden kan daar een uitzondering op worden gemaakt als dat het maatschappelijk belang dient.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen