Kamer wil dat Shell belasting betaalt

GroenLinks, SP en PvdA willen door een wetswijziging bereiken dat Shell winstbelasting gaat betalen.

Deze partijen stellen voor de aftrek te beperken van verliezen die bedrijven lijden in het buitenland, schrijft Trouw. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie reageren positief op de regeling, die volgens het ministerie van Financiën honderden miljoenen aan extra belasting kan opbrengen.

Lees ook: 'Belastingafdracht moet opener'

Initiatiefnemer is Kamerlid Bart Snels van GroenLinks. "Grote bedrijven betalen te weinig belasting", zegt hij in een toelichting. "Shell betaalt zelfs helemaal geen winstbelasting, omdat het bedrijf gebruikmaakt van het verrekenen van verliezen, bleek uit onderzoek van Trouw vorig jaar. Daaraan moeten we paal en perk stellen."

Liquidatieverliezen

Hij verwijst naar een publicatie uit november in deze krant, waarin ingewijden stellen dat Shell al jaren geen winstbelasting betaalt in Nederland. Door gebruik te maken van verschillende aftrekposten weet het concern de winst in Nederland telkens op nul te laten uitkomen. Het wetsvoorstel wil één van die aftrekposten flink beperken, namelijk de verrekening van zogeheten liquidatieverliezen, die ontstaan als dochterbedrijven in het buitenland worden opgedoekt.

Volgens Trouw van november vorig jaar maakt Shell zo handig gebruik van allerlei legale aftrekposten, dat het olie- en gasconcern over de in Nederland behaalde winst nul euro belasting hoeft te betalen. De krant baseert dat op een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën en gesprekken met ingewijden.
Shell liet weten zich te houden aan alle geldende belastingregels. President-directeur Marjan van Loon zegt daarbij dat de Belastingdienst “precies weet wat Shell doet. Daar hoort het gesprek over onze belastingaangifte ook thuis, niet in de krant”, aldus de topvrouw. “Shell wil zo transparant mogelijk zijn, maar we laten ons niet dwingen op basis van anonieme bronnen vertrouwelijke informatie op straat te gooien.”

[avg-advertorial slug=”ontdek-de-laatste-ontwikkelingen-op-het-gebied-van-accountantscontrole”]

Gerelateerde artikelen