Kamer voor gedetailleerde rapportages van multinationals over belastingbetalingen

De regering moet zich inspannen om het Europese richtlijnvoorstel over transparantie van multinationals over hun belastingbetalingen aan te scherpen.

Multinationals die actief zijn in Europa zouden niet alleen verplicht moeten zijn te rapporteren over hun belastingbetalingen in de EU-lidstaten en in zogenoemde belastingparadijzen (zoals voorgesteld door de Europese Commissie), maar ook over hun belastingbetalingen in andere landen van de wereld waar zij activiteiten hebben.

Een motie met deze strekking is op 28 juni door de Tweede Kamer aangenomen. De Tweede Kamer vindt namelijk dat de door de Europese Commissie voorgestelde reikwijdte “afdoet aan de effectiviteit van het voorstel, omdat belastingontwijking dan via landen loopt waarvoor de richtlijn niet geldt”.

De Tweede Kamer nam ook een andere motie aan waarin wordt aangedrongen op “volledige country-by-country reporting”. De regering had zich eerder in grote lijnen achter het voorstel van de Europese Commissie geschaard.

De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris van Financiën daarom verzocht in een brief uiteen te zetten op welke wijze de moties zullen worden uitgevoerd.

 EU-richtlijn tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU wat betreft de openbaarmaking van informatie over de winstbelasting door bepaalde ondernemingen en bijkantoren

 

(Eumedion)

Gerelateerde artikelen