Kabinet versoepelt coronamaatregelen in fases

De nieuwe maatregelen zijn een stuk soepeler.

Het kabinet kondigde woensdag nieuwe versoepelingen aan van de coronamaatregelen. Overeind blijft dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden en thuis blijven als ze klachten hebben. Een overzicht.

11 mei:
– Kappers en andere contactberoepen zoals pedicures maar ook paramedici en rij-instructeurs mogen aan het werk maar alleen klanten zonder coronaklachten helpen. Personeel mag mondkapjes dragen, maar dat hoeft niet. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

– Basisscholen en kinderopvang gaan weer deels open.

– Bibliotheken mogen weer open.

– Buitensporten in groepen mag weer voor iedereen maar wel op 1,5 meter afstand van elkaar. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.

1 juni:
– Terrassen gaan weer open; iedereen moet aan een tafel en op 1,5 meter afstand.

– Restaurants mogen open met maximaal dertig mensen binnen (inclusief personeel). Musea, bioscopen en podia mogen ook open. Bezoekers moeten reserveren.

– Middelbare scholen weer open.

– Verplichting in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

15 juni:
– Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) mag weer examens afnemen en praktijklessen geven.

1 juli:
– Gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken mogen weer open.

– Maximum aantal bezoekers wordt verhoogd naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

1 september:
– Fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s mogen open en sekswerkers weer aan de slag.

– Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen