Kabinet gaat snel met oppositie hervorming belastingstelsel bespreken

Het kabinet van VVD en PvdA gaat 'heel snel' met de oppositie om tafel zitten om te overleggen over de hervorming van het belastingstelsel. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdag.

De coalitiepartijen overlegden dinsdagavond nog over de hervorming van het fiscale stelsel. ‘We zijn heel ver. De laatste puntjes moeten nog op de i worden gezet’, aldus de minister. Hij verwacht dat het overleg de komende weken met de oppositie kan beginnen. ‘Voor het zomerreces is zeker onze intentie.’

Hij weet niet hoe lang het overleg met de oppositie gaat duren. ‘Het gaat nog wel tijd kosten.’ Er is breed draagvlak in de Kamer om de belastingen te hervormen. Door de economische groei is er ook ruimte voor lastenverlichting om het systeem te herzien.

Eerder dit jaar heeft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) al met de partijen in de Kamer gesproken over de belastinghervorming. De partijen hebben toen hun wensen al kenbaar kunnen maken. Dijsselbloem denkt er wel uit te komen met de oppositie. ‘Het zou moeten lukken.’

Het kabinet kondigde vorig jaar aan het belastingstelsel te willen verbouwen. Er zou ongeveer 3 tot 5 miljard euro nodig zijn om de plannen te realiseren. De Nederlandsche Bank becijferde maandag dat het kabinet 5 miljard ruimte heeft voor lastenverlichting.

In het nieuwe fiscale stelsel moeten lasten op arbeid lager worden. Dat moet zorgen voor minder werkloosheid. ‘Het belangrijkste doel is de werkgelegenheid verder aan te jagen.’ Volgens de laatste voorspellingen van het CPB daalt de werkloosheid dit jaar naar 7 procent. Dat zijn 625.000 mensen. Volgend jaar daalt de werkloosheid dan naar 6,7 procent van de beroepsbevolking.

Het kabinet wil brede steun van de Kamer voor een belastinghervorming. Dat is ook nodig omdat de partij in de Senaat geen meerderheid heeft. De regeringspartijen komen daar niet verder dan 21 zetels.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen