Kabinet bereid tot meer openheid over belastingdeals
De Tweede Kamer kan in sommige gevallen vertrouwelijk inzage krijgen in de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met grote multinationals. Maar van een systematische toezending van de rulings kan geen sprake zijn. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.
Een deel van de Kamer wil al langer meer weten over de bij oppositiepartijen omstreden rulings. Die zouden er toe leiden dat grote internationale bedrijven zoals Starbucks miljarden aan winsten door Nederland sluizen, maar er bijna geen belasting over betalen. Zo betaalde de koffiebranderij van Starbucks in Nederland over drie boekjaren in totaal 1,2 miljoen euro belasting. De Europese Commissie rekende voor dat het iets tussen 6- en 24 miljoen euro had moeten zijn. De Europese Commissie beschouwt dit als verboden staatssteun, en is een procedure begonnen om die steun te laten intrekken.
Het ministerie van Financiën kwam maandag, na een WOB-verzoek van de Volkskrant, met een gedetailleerde uitsplitsing naar soorten tax rulings. Het aantal is de laatste twee jaar iets gedaald, van 715 in piekjaar 2012 naar 632 vorig jaar. Het aantal gecompliceerde afspraken, die betrekking hebben op een aantal fiscale constructies tegelijk, stijgt al jaren sterk: van 176 in 2010 tot 282 vorig jaar.
Volgens de Algemene Rekenkamer loopt Nederland met zijn beleid niet uit de pas met andere landen in Europa. Voor het kabinet is van belang dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland en de afspraken zorgen voor zekerheid over de belastinginkomsten.
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is nog niet tevreden. Hij eist nu inzage in de belastingafspraken met Starbucks.