‘Jaarverslagen verbeterd, maar nog steeds veel irrelevante informatie’

Over het algemeen zijn investeerders van mening dat jaarverslagen er de afgelopen jaren op vooruit zijn gegaan. Toch is er werk aan de winkel voor controlling. Ongeveer een derde van de investeerders vindt namelijk dat jaarverslagen nog te veel irrelevante informatie bevatten. Dat blijkt uit onderzoek onder 290 Britse investeringsprofessionals.
Met betrekking tot het gebruik van de jaarverslagen geeft 36% van de respondenten aan dat de statutaire jaarrekening hun belangrijkste bron van financiële informatie is voor het analyseren van bedrijven, in tegenstelling tot frequente beweringen dat het jaarverslag irrelevant is.
Wel werden klachten gehoord dat jaarverslagen zich ontwikkeld hebben tot corporate brochures en een regelmatige afvinkoefening. Bijna de helft (47%) van de respondenten ziet de meeste behoefte aan verbetering bij ‘principal risks’ en onzekerheden, terwijl 35% het verslag van de ethische commissie als niet nutteloos bestempeld.
Volgens CFA Society UK, de initiatiefnemer van het onderzoek, zijn de grootste zorgen die respondenten hebben bij financiële rapportage misbruik van non-GAAP/IFRS aangepaste opbrengstmaatstaven, overdadige en overbodige informatie, verschuivingen van theoretische waarden die onderliggende opbrengsten vertroebelen en te weinig aandacht voor inzicht in cash flows.
___________________________________________________________________________________________________
Is uw IFRS kennis up to date? 
Zoekt u een manier om met de impact van IFRS om te gaan? Wilt u ontdekken hoe u IFRS tegen minimale kosten kunt implementeren en gebruiken in het voordeel van uw bedrijf? Dan is de cursus IFRS Essentials & Advanced precies wat u zoekt. Uw docent onthult de belangrijkste en meest relevante wijzigingen. Ontdek de impact van IFRS in 1 of 2 dagen. Meld u direct aan
___________________________________________________________________________________________________
Gerelateerde artikelen