“Jaarverslagen steeds onbegrijpelijker”

Heeft u ook steeds meer moeite om jaarverslagen te doorgronden? Dan bent u niet de enige. Door strengere regelgeving hebben ook steeds meer professionele investeerders en beleggers moeite met de woorden- en cijferbrij.
Radiozender BNR concludeert aan de hand van interviews met experts en belanghebbenden dat bedrijven steeds meer informatie in het jaarverslag opnemen om aan de regels van de overheid te voldoen. Door de informatie-overvloed zou het document echter onbruikbaar worden. “Het is voor een leek niet te begrijpen en ik vrees dat het ook voor een professional die niet werkt bij die bank, niet geheel te doorgronden is”, aldus Errol Keyner, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters. 
 
—————————————————————–
Bent u manager of adviseur en is uw besluitvorming ook gebaseerd op cijfers? En zoekt u kennis over jaarrekeningen lezen? Dan is de cursus Jaarrekening Lezen voor u onmisbaar. Meld u direct aan.  
—————————————————————– 
Volgens hoogleraar Financial Accounting Jeroen Suijs zorgen de regels ervoor dat de jaarverslagen nog van beperkte waarde zijn voor aandeelhouders. “Je kunt trendanalyses maken en vergelijkingen met andere bedrijven. Zo kun je zien hoe goed zij presteren ten opzichte van concurrenten of de markt. Dit geeft echter geen garantie of zij over vijf jaar ook nog goed presteren ten opzichte van concurrenten”, aldus Suijs.  
Niet alleen de financiële parameters zouden lastiger te doorgronden zijn. Ook toelichtingen over strategie en verdienmodellen zouden steeds vaker onbegrijpelijker zijn. Opstellers zouden zich volgens BNR laten leiden door de overheid en niet door wat investeerders willen weten.  
Gerelateerde artikelen