Jaarrekeningcontrole: voortaan alleen met behulp van high tech?

Terwijl veertien maanden geleden de Europese Commissie de accountancymarkt opschudde en de auditrichtlijn herzag, lijkt zich in relatieve stilte een nieuwe revolutie te voltrekken.
Aangevoerd door de Big 4 is een indrukwekkende technologische innovatieslag gaande.
 
KPMG investeerde in analytics-bedrijf Bottlenose. EY opende een hub voor forensische technologie en meldde gisteren dat het C3 Business Solutions heeft overgenomen.  KPMG kondigde enkele maanden geleden een strategische alliantie aan met de McLaren Group, om de McLaren Applied Technologies’ (MAT) predictive analytics technologie in te zetten. Doel: de concurrentiekracht van de KPMG controle- en adviespraktijk vergroten. PwC nam al in 2012 een analytics-bedrijf over en  partnert met Pneuron Corporation om de big data markt te exploiteren. Deloitte nam recent Urgentis Digital Crisis Solutions Inc over. PwC ontwikkelt eigen software onder de naam Halo, die miljoenen boekingsposten analyseert op verdachte patronen en afwijkingen. 
 
Volgens Tony Cates, hoofd audit-diensten van KPMG in het VK, is de koppeling van technologie, gegevens en analytics de belangrijkste driver voor verdere groei, zowel in de controlediensten als andere activiteiten. “Het audit-proces biedt vele mogelijkheden voor automatische evidence-verzameling, geautomatiseerde analyse van steeds meer data, het zoeken naar exceptions – binnenkort spreken we van audit by exception in plaats van by selection, door steekproefsgewijs onderzoek. Daarnaast zullen predictive analytics modellen onze lead audit partners steeds meer helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen over de key audit issues.”
 
James Roberts, assurance partner bij BDO, denkt dat de hoge investeringen, noodzakelijk om op dit terrein mee te komen, wel eens negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de concurrentiekracht van kleinere kantoren. Die ontwikkeling zou het verder openbreken van de accountancymarkt, zoals beoogd door de EU, weer ernstig tegenwerken. Er zullen, vreest hij, steeds minder dienstverleners overblijven die in staat zijn om op dat technologisch niveau grote of even diepgravende audits te doen. 
 
Volgens Panos Kakoullis, Deloitte’s managing partner voor audit-diensten in de UK, zal het controle-landschap er tegen 2021 in elk geval heel anders uitzien dan nu. Dankzij high tech.
 
Gerelateerde artikelen