“It’s not cricket” – CPA Australia daagt New Zealand Institute of Chartered Accountants voor de rechter wegens smaad

Het gerechtshof in Wellington hoorde gisteren getuigen in de zaak, die CPA Australia aanspant tegen de Nieuw-Zeelandse collega-organisatie.
Het New Zealand Institute of Chartered Accountants (NZICA) fuseerde nog niet zo lang geleden met het Institute of Chartered Accountants Australia (ICAA) – waaruit  inmiddels de  Chartered Accountants Australia and New Zealand is voortgekomen.
 
Een andere beroepsorganisatie, CPA Australia, verwijt het NZICA dat dit "een bewuste en agressieve campagne begonnen is, om de beroepskwalificaties van de CPA zwart te maken en te kleineren”. 
Een en ander is terug te voeren op een beslissing van de Nieuw-Zeelandse toezichthouder, in oktober 2012, om leden van CPA Australië toe te staan ook in Nieuw Zeeland controlewerk te doen.
 
In dat najaar startte het NZICA een reclamecampagne in de landelijke media, waarin gesteld werd dat je bij accounting  “kunt spreken van best practices en van second-best practices” – en dat daarom top-bedrijven alleen maar NZICA-kantoren zouden moeten inhuren. 
 
Die campagne volgde op eerdere brochures van het NZICA, waarin het Nieuw-Zeelands aanstormend accounting-talent waarschuwde voor lagere inkomensverwachtingen, slechtere opleidingen en minder internationale connecties van (leden van) CPA Australië.
 
 "It’s not cricket," klaagt de advocaat van Certified Professional Accountants Australia. “NZICA wil de beroepsorganisatie CPA hiermee bewust schaden, met ernstige gevolgen.”
 
The National Business Review kondigt aan dat de zitting morgen wordt voortgezet en dat de Nieuw-Zeelandse financieel toezichthouder op 13 juli zal komen getuigen.
 
CPA Australia eist tenminste $50.000 schadevergoeding.
 
Gerelateerde artikelen