Invallen om fraude met drie miljoen aan zorggeld

Op vier plaatsen in Den Haag zijn woensdag doorzoekingen gedaan omdat drie mensen worden verdacht van faillissementsfraude en verduistering van drie miljoen euro aan zorggeld.

Twee van de verdachten werkten bij een psychiatrische zorginstelling die in 2018 failliet ging, de derde was als zzp'er bij de organisatie betrokken. Twee woningen, een bedrijfspand en een opslagbox werden doorzocht.

De zorginstelling kreeg in vijf jaar tijd twaalf miljoen euro voor psychische en psychiatrische ondersteuning van patiënten. Het faillissement was al het gevolg van eerdere beschuldigingen over onterechte declaraties. In een rechtszaak kwam vast te staan dat er zorg onterecht was gedeclareerd, waarop een verzekeraar vijf miljoen terugvorderde. Dat leidde tot het bankroet van de organisatie.

De FIOD had toen al het vermoeden dat er was gesjoemeld met de inkomstenbelasting. De verdachten zouden verbouwingen aan hun eigen woningen hebben gedeclareerd en die van familie, voor meer dan een ton aan meubels hebben gekocht en zichzelf een riant salaris hebben toegekend. De administratie zou zijn vervalst. Ze zouden ook te weinig belasting over hun inkomsten hebben betaald.

Bij de huiszoekingen zijn drie auto's, sieraden en designertassen in beslag genomen.

Gerelateerde artikelen