Hoofdkantoor Deutsche Bank weer doorzocht

De Duitse autoriteiten hebben dinsdagochtend een inval gedaan bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. Dat heeft een woordvoerder van het financiële concern bevestigd aan persbureau DPA.

Politie en justitie waren volgens de zegsman op zoek naar bewijsmateriaal tegen klanten die mogelijk gesjoemeld hebben met transacties in bepaalde waardepapieren. ‘Er worden geen medewerkers van de bank beschuldigd’, zei hij.

In december 2012 werd de dubbele kantoortoren in het hart van Frankfurt waarin Deutsche Bank zetelt ook al binnenstebuiten gekeerd door de fiscale opsporingsdienst. De grootste bank van Duitsland was toen verwikkeld in een schandaal rond btw-ontduiking bij de handel in CO2-emissierechten.

Een woordvoerder van het OM in Frankfurt sprak tegen dat de inval van dinsdag met die zaak te maken heeft, zoals dagblad Bild had gemeld. Hij kon nog niet zeggen wat dan wel de aanleiding is, omdat de operatie nog gaande is.

Zondag maakten de twee topmannen van Deutsche Bank, Jürgen Fitschen en Anshu Jain, verrassend hun vertrek bekend. Het financiële concern gaat gebukt onder een reeks schandalen, ook rond de manipulatie van wisselkoersen en rentetarieven.

Vrijdag kwam daar een nieuwe affaire bij. Deutsche Bank liet weten intern onderzoek te doen naar een mogelijke grote witwaszaak waarbij Russische klanten betrokken zijn geweest. Het zou gaan om circa 6 miljard dollar (5,4 miljard euro) aan transacties over een periode van meer dan vier jaar.

Fitschen ligt ook nog persoonlijk onder vuur wegens een slepend conflict tussen Deutsche Bank en de inmiddels overleden mediamagnaat Leo Kirch. Die dichtte de bank en zijn bestuurders een belangrijke rol toe in de ondergang van zijn bedrijf in 2002. Ook in die zaak kwam het vorig jaar tot een inval in het hoofdkantoor.
 

 

Gerelateerde artikelen