Interne controles bij NS nog niet op orde

De Nederlandse Spoorwegen hebben de interne controle op integriteit en de naleving van de regels nog niet op orde. Daardoor bestaat een risico op onregelmatigheden en niet-integer gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de NS en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Aanleiding voor het onderzoek is gesjoemel bij de aanbesteding van het spoorvervoer in Limburg door NS-dochter Abellio, dat vorig jaar aan het licht kwam. Volgens de onderzoekers was dat een incident en zijn er geen aanwijzingen dat dergelijke onregelmatigheden vaker bij de NS voorkomen. Wel moet het spoorbedrijf stappen zetten om ze in de toekomst te voorkomen.

Op basis van aanbevelingen in het onderzoek heeft de NS een verbeterplan opgesteld. Een extra bestuurder moet gaan toezien op het doorvoeren van de verbeteringen. Al het personeel krijgt voorlichting over wat wel en wat niet kan binnen het bedrijf. Ook komt er een intern meldpunt waar werknemers misstanden kunnen melden en worden nieuwe medewerkers en ingehuurde krachten gescreend.

Daarnaast gaat NS zijn dochter Abellio steviger aansturen, met meer nadruk op integriteit en het beheersen van risico’s. Dat betreft ook Abellio-onderdeel Qbuzz, dat eveneens betrokken was bij het gerommel bij de aanbesteding in Limburg. Abellio zelf voert een strikte procedure in voor biedingen in alle landen waar ze actief is.

De NS hoopt alle verbeteringen voor het eind van het jaar te hebben ingevoerd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen