Internationale kwaliteitsstandaarden accountants ook hier verplicht

De International Standards on Quality Management gelden vanaf 2025.

De NBA wil internationale kwaliteitsstandaarden ook van toepassing verklaren op accountants in Nederland. Het gaat om de International Standards on Quality Management 1 en 2 ook invoeren in Nederland. Deze zijn in 2022 uitgegeven door de IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board).

Accountantskantoren met een OOB-vergunning moeten met ingang van komend jaar voldoen aan de richtlijnen van de nieuwe kwaliteitstandaarden. Kantoren met een gewone vergunning krijgen een jaar langer de tijd.

De invoering van de twee kwaliteitsstandaards gebeurt in twee fasen. De eerste, die gisteren is gestart, betreft de vertaling van ISQM1 naar de Standaard voor Kwaliteitsmanagement 1 (SKM1). Daarnaast is de Verordening Accountantsorganisaties (VAO) aangepast aan de nieuwe kwaliteitstandaarden.

De vertaling en de gewijzigde VAO zijn gisteren online gegaan bij de NBA voor consultatie. Accountants kunnen er tot 26 augustus op reageren.

Begin september verwacht de NBA een consultatie te starten voor de Nadere Voorschriften Kwaliteitsmanagementstandaarden (NVKS), die de brug vormt tussen de Wab en de VGBA enerzijds en SKM1 anderzijds.

Ook zal de NBA haar voorstel presenteren over de intrekking van de NVKS en ingaan op de schaalbaarheid van SKM1 voor kleine praktijken. Hierbij zal de NBA ook ingaan op het verlichte regime zoals dat nu in de NVKS is opgenomen, en op de wijze waarop bepaalde NVKS-bepalingen een plaats krijgen buiten SKM1. Bijvoorbeeld bepalingen rondom de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de waarnemingsregeling. Reageren op de SKM1 is mogelijk tot 4 oktober.

Gerard van Olphen onderzoekt impact accountantsregels

Gerelateerde artikelen