Installateurs zonnepanelen in zwaar weer

De vraag naar panelen is ingestort door onzekerheid over saldering.

De vraag naar zonnepanelen is ingestort. Installateurs die als paddenstoelen uit de grond schoten, houden het hoofd niet boven water waardoor het aantal faillissementen oploopt, meldt het Eindhovens Dagblad. “De markt wordt overspoeld door voorraden zonnepanelen.” Maar niemand die ze koopt.

  • Er is onzekerheid over de regeling voor het terugleveren van stroom aan het net
  • De vraag naar zonnepanelen is daardoor stilgevallen
  • Installateurs voor zonnepanelen zijn opeens zonder werk en omzet
  • Diverse bedrijven zijn hierdoor failliet gegaan

De onzekerheid over de toekomst van de regeling voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet lijkt tot uitstel of afstel van de aanschaf van panelen te leiden. En dat zorgt voor omvallende installateurs. Zo ging vorige week zonnepanelenlegger E-Partners in Son op de fles. Onlangs ging ook Elektro Service Brabant bankroet, onder meer actief in en rond Cranendonck. Holland Solar, de branchevereniging voor bedrijven die actief zijn in de Nederlandse zonne-energiesector, ziet grote onrust in de sector.

Door de sterk gestegen energieprijzen nam de interesse in energiebesparende maatregelen sinds 2021 enorm toe. De ene na de andere ondernemer stapte in de zonnepanelenbranche omdat ze brood zagen in de vraag naar energiebesparende maatregelen, zo ook E-Partners in 2021. “Het bedrijf heeft in korte tijd een betrouwbare reputatie opgebouwd in de regio Eindhoven”, concludeert Raijmakers. Maar kocht daar uiteindelijk niets voor: nieuwe klanten bleven de afgelopen maanden uit. (ANP)

Gerelateerde artikelen