‘ING en Rabo benadelen klant spaarhypotheek’

ING en Rabobank benadelen klanten die een aflopende spaarhypotheek willen verlengen, vindt de Consumentenbond.

De banken rekenen een hogere rente voor klanten die dit soort hypotheken verkiezen boven een 'gewone' annuïteitenhypotheek. Volgens de Consumentenbond is dat tegen regels die consumenten moeten beschermen bij de verlenging van hun hypotheek, dus stapt de organisatie naar de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bij spaarhypotheken lossen klanten niet periodiek af, maar sparen ze om de lening aan het einde van de termijn in één keer terug te betalen. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om als nieuwe klant zo'n lening af te sluiten, maar bestaande klanten kunnen nog wel spaarhypotheken afsluiten.

De twee banken wijzen erop dat het duurder is spaarhypotheken te financieren dan aflossende hypotheken, waarvan de risico's lager zouden zijn. Vandaar dat de tarieven wat hoger zijn. Volgens een woordvoerster van ING is het ook nog maar de vraag of klanten slechter af zijn met hogere tarieven. De hypotheekrente is namelijk gelijk aan de rente voor het spaardeel. Dat zou netto tot lagere maandlasten leiden.

Gerelateerde artikelen