Inflatiekampioen Turkije breekt weer een record

De inflatie van de Europese handelspartner is gestegen tot 85,5%.

De inflatie in Turkije is in oktober verder opgelopen tot 85,5 procent, het hoogste niveau sinds 1997. Een maand eerder lagen de kosten van levensonderhoud in het land 83,5 procent hoger dan een jaar terug.

Turkije is een prominente handelspartner van de EU, ondanks de politieke geschillen. In 2021 importeerde Nederland ruim 4,4 miljard euro aan goederen uit Turkije, tegen 3,8 miljard een jaar daarvoor. De export naar Turkije bedroeg in 2021 ruim 6,2 miljard euro, tegen bijna 5,7 miljard euro in 2020.

De Turkse inflatie is al tijden torenhoog. Autoriteiten in het land geven voorrang aan economische groei en export. Daarbij denkt president Recep Tayyip Erdogan, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen.

Wereldwijd zijn centrale banken de rentes juist aan het opschroeven om de inflatie tegen te gaan. Maar Erdogan gaat tegen die trend in en noemt een hogere rente zijn "grootste vijand". Op gezette tijden verlaagt de Turkse centrale bank de rente.

 

Gerelateerde artikelen