Inflatie verbrandt maandelijks miljard spaargeld

De oplopende inflatie levert spaarders forse verliezen op. Dat meldt Banken.nl, op basis van onderzoek van spaarplatform Rasin. Een inflatie op jaarbasis van 3,4 procent betekent voor de maand oktober een koopkrachtverlies van 0,283 procent (3,4% delen door twaalf). Bij de totale spaartegoeden van 411 miljard komt dit neer op een bedrag van 1,165 miljard. 

De rekensom is gebaseerd op gegevens van De Nederlandsche Bank over spaartegoeden. Van de ongeveer 411 miljard euro staat 350 miljard op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen en 61 miljard op spaarrekeningen met een vaste looptijd.

Bij een gemiddelde jaarlijkse spaarrente (in september) van 0,01 procent op dagelijkse opvraagbare spaarrekeningen, levert het spaargeld in Nederland ongeveer 3 miljoen aan rente op per maand. De 61 miljard op spaarrekeningen met een vaste looptijd levert met een gemiddelde rente van 1,7 procent per maand 86 miljoen op. Dat komt erop neer dat in oktober 89 miljoen aan rente is bijgeschreven.

Raisin stelt dat de bijgeschreven rente van 89 miljoen euro niet meer is dan een druppel op een hete ‘spaarplaat’. “Zetten we de koopkrachtverliezen door inflatie af tegen de bijgeschreven rente, wordt duidelijk dat Nederlanders momenteel gemiddeld in één maand al evenveel verliezen als de jaarlijkse spaarrente-compensatie (circa €1 miljard)”, zo citeert de bankensite het spaarplatform.

 

Gerelateerde artikelen