In UK tiert advies alleen welig bij de big four 

Steeds meer accountants in UK met meer omzet maar minder kantoren.

De Britse big four zagen vorig jaar hun omzet uit advies toenemen met ruim tien procent.  Veel meer dan de groei van de accountancy, die 6,5 procent bedroeg bij de Britse big four, lager dan de bijna acht procent groei in 2020. 

Dat beeld is geheel anders bij de Britse accountantskantoren buiten de big four. Daar steeg de omzet uit accountancy met 12,5 procent. Maar deze kantoren zagen de omzet van hun adviestakken krimpen met bijna zeven procent (-6,8%).

Dat staat in het trendrapport 2021 over de accountancy van de Financial Report Council (FRC), de toezichthouder van de Britse accountancy. Eind vorige week werd het rapport gepubliceerd. De cijfers spelen zich af tegen de achtergrond van een mogelijke splitsing bij EY van accountancy en advies. Het plan van de internationale tak van EY komt voort uit de gedachte dat er voor grote kantoren meer te halen is in advies dan in de accountancy. Het trendrapport van de Britse waakhond biedt een bevestiging voor die aanname. Bij de kantoren buiten de big four is het beeld precies omgekeerd.

Het aantal accountants in het Verenigd Koninkrijk is afgelopen jaar gegroeid met 2,1 procent gegroeid, naar 390.000. Samen bevolken ze steeds minder kantoren, want dat aantal daalt al jaren. Eind vorig jaar waren het er 4.745, tegen 5.007 in 2020 en 5.127 in 2019.

Gerelateerde artikelen