In Spanje wonende Nederlander had recht op hypotheekrenteaftrek in Nederland

Een in Spanje wonende Nederlander had recht op hypotheekrenteaftrek in Nederland en wel zover zijn inkomsten belast zijn in ons land. Dat heeft het Europees Hof van Justitie op 9 februari geoordeeld.

Dit meldt Loyens & Loeff dat deze procedure namens belanghebbende heeft gevoerd. In geschil was of de man, woonachtig in Spanje, voor 40% werkzaam en Zwitserland en voor 60% werkzaam in Nederland, recht had op hypotheekrenteaftrek in Nederland.

 

Het EU Hof heeft geoordeeld dat de man inderdaad recht had op hypotheekrenteaftrek in Nederland en wel voor zover zijn inkomsten belast zijn in Nederland. Het EU Hof gaf daarbij aan dat het niet door Nederland toekennen van hypotheekrenteaftrek in strijd was met de vrijheid van vestiging. Voorts was het volgens het EU Hof irrelevant dat de man als zelfstandige werkzaam was en dat hij een deel van zijn inkomen in een niet EU-lidstaat genoot.

 

Loyens & Loeff verwacht dat de uitspraak van het EU Hof in zaak C-283/15 ook van invloed is op de huidige Nederlandse regels voor hypotheekrenteaftrek voor buitenlands belastingplichtigen.

Gerelateerde artikelen